agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

SUPERPRZEPIS

Profiteroles

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Moje ulubione włoskie ptysie:)

Profiteroles Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Profiteroles

 

  • masło 125 g
  • mąka 250 g
  • woda 250 ml
  • jajka 3 szt
  • nadzienie:
  • serek mascarpone 125 g
  • śmietana kremówka 50 ml
  • cukier puder 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Profiteroles
śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z cukrem pudrem. delikatnie łączymy z serkiem mascarpone i wstawiamy do lodówki. Wodę z dodatkiem masła doprowadzić do wrzenia. Następnie nie zdejmując z ognia, wsypać do garnka mąkę i energicznie mieszać tak aby masa była jednolita.jeżeli nie używamy garnka emaliowanego , to można mieszać mikserem. w moim tefalu próbowałam i zdarłam cały teflon:) Pozostawić na ok 30 minut do ostygnięcia. Następnie najlepiej używając miksera , dodawać stopniowo do ciasta jajka. Miksować całość ok 2 minuty. Rękawem lub łyżką nakładamy na blaszkę,. wysmarowaną tłuszczem bądź wyłożoną papierem. z rękawa wyjdą ładniejsze Pieczemy ok 15 minut w temp 180 stopni, następnie zmniejszyć temp do 100 stopni i piec jeszcze 10 minut. tak upieczone ptysie nadziewamy schłodzonym kremem. Polewa: mleko wraz z masłem ugotować, dodać kakao oraz cukier puder. Mieszamy tak aby zniknęły grudki. Jeszcze ciepłą polewą polać ptysie.Smacznego:)
Profiteroles
tradycyjne włoskie ptysie z serkiem mascarpone :)