SUPERPRZEPIS

Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą

  • 3
  • Konczi
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą Więcej zdjęć (5)

Tort urodzinowy brzoskwiniowy z mascarpone i bitą śmietaną, a wszystko z dodatkiem gorzkiej czekolady i wiśni dało fantastyczny efekt

Składniki:

Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą

 

  • 3 blaty biszkoptowe
  • 1 puszka brzoskwini
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 350 ml śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki fruktozy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki dżemu truskawkowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • wiśnie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą
Sok z brzoskwiń podlewamy, dopełniamy wodą by było 400 ml i zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i studzimy aby zaczęła tężeć. Brzoskwinie kroimy w kosteczkę, dokładamy do galaretki i odstawiamy. Żelatynę rozrabiamy w około 40 ml gorącej wody, studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z fruktozą, dodajemy mascarpone a następnie przestudzoną żelatynę, mieszamy. Czekoladę trzemy na tarce na dużych oczkach. Składamy tort - biszkopt - brzoskwinie w galaretce - biszkopt - dżem truskawkowy rozsmarowujemy na całej powierzchni - bita śmietana około połowę, przykrywamy trzecim biszkoptowym blatem i całość obsmarowujemy pozostałaś bitą śmietaną z mascarpone. Wierzch dekorujemy tarta czekoladą, układamy wisienki i odstawiamy na minimum 4h do lodówki. Smacznego.
Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą
Etap 1 galaretka na soku z brozoskwiń i owoce
Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą
Etap 2 krem na bitej smietanie z mascarpone
Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą
Etap 3 dolna warstwa tortu urodzinowego
Tort brzoskwiniowy z mascarpone i czekoladą
Etap 4 złożony tort przed nałożeniem kremu