Sposób przygotowania:
Prosta zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Ziemniaki wybrać o małej zawartości skrobi - najlepsze będą typowo sałatkowe. Obrać je, umyć i pokroić w plasterki równej grubości. W misce wymieszać ziemniaki z pieprzem i solą czosnkową, po czym dokładnie wymieszać.
Dużą blaszkę posmarować olejem, rozłożyć warstwę ziemniaków i przykryć je cienką warstwą cebuli pokrojonej w piórka. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki.
Blaszkę nakryć szczelnie folią aluminiową, włożyć do zimnego piekarnika i nastawić termostat na 200*C. Piec do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Zajmie to ok. 90-100 minut, jednak warto to kontrolować. Na koniec można zapiekankę posypać startym żółtym serem i zapiec bez nakrywania. Ale bez dodatku sera również jest bardzo smaczna.
Dużą blaszkę posmarować olejem, rozłożyć warstwę ziemniaków i przykryć je cienką warstwą cebuli pokrojonej w piórka. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę pokrojoną w półplasterki.
Blaszkę nakryć szczelnie folią aluminiową, włożyć do zimnego piekarnika i nastawić termostat na 200*C. Piec do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Zajmie to ok. 90-100 minut, jednak warto to kontrolować. Na koniec można zapiekankę posypać startym żółtym serem i zapiec bez nakrywania. Ale bez dodatku sera również jest bardzo smaczna.
kasia900