Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Obrane ziemniaki kroimy w grubsze plastry i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Można ten etap pominąć, ale jeśli je obgotujemy mamy pewność, że zapiekanka będzie miękka. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle.
Boczek kroimy w kosteczkę, a paprykę w małe kawałeczki. Ser ścieramy na tarce. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Układamy na dno ziemniaki, następnie cebulę, boczek, paprykę i połowę startego sera. Jajka rozbijamy ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy równomiernie na zapiekankę i posypujemy wierzch resztą sera.
Pieczemy około 30 minut w 2000 stopniach.
Boczek kroimy w kosteczkę, a paprykę w małe kawałeczki. Ser ścieramy na tarce. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Układamy na dno ziemniaki, następnie cebulę, boczek, paprykę i połowę startego sera. Jajka rozbijamy ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy równomiernie na zapiekankę i posypujemy wierzch resztą sera.
Pieczemy około 30 minut w 2000 stopniach.