justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybka i smaczna zapiekanka, zamiast boczku można użyć szynkę lub cienką kiełbasę, dodajemy to co lubimy najbardziej.

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem
Obrane ziemniaki kroimy w grubsze plastry i obgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy. Można ten etap pominąć, ale jeśli je obgotujemy mamy pewność, że zapiekanka będzie miękka. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle.

Boczek kroimy w kosteczkę, a paprykę w małe kawałeczki. Ser ścieramy na tarce. Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Układamy na dno ziemniaki, następnie cebulę, boczek, paprykę i połowę startego sera. Jajka rozbijamy ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy równomiernie na zapiekankę i posypujemy wierzch resztą sera.

Pieczemy około 30 minut w 2000 stopniach.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem.
gotową zapiekankę polewamy ketchupem, tak smakuje najlepiej