zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2393]

Pieczarkowa z klopsikami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

syta zupa z klopsikami..................

Pieczarkowa z klopsikami

Składniki:

Pieczarkowa z klopsikami

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczarkowa z klopsikami
Wodę wlać do garnka, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, por, pietruszkę i seler oraz posiekaną natkę. Gotować na małym ogniu prawie do miękkości. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i wszystkie przyprawy i dalej gotować około 5-8 minut. Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle razem z cebulą.  Łopatkę umyć, pokroić na kawałki i zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Do mięsa dodać jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać, formować małe kuleczki i wrzucać do zupy. Zupę razem z klopsikami gotować jeszcze 10 minut. Na koniec śmietanę rozrobić z mąką i zagęścić nią zupę, zagotować. Gotową zupę można dodatkowo posypać świeżą natką pietruszki.