wjosna

wjosna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Zupa z klopsikami, makaronem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gęsta i bardzo pożywna zupa pomidorowa z klopsikami, makaronem i szpinakiem. Idealna na zimowy obiad.

Zupa z klopsikami, makaronem i szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa z klopsikami, makaronem i szpinakiem

 

  • Pulpeciki:
  • ½ kg mięsa mielonego ( np z indyka)
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
  • garść parmezanu startetgo
  • sól, pieprz ( po ok ¼ łyżeczki)
  • 2 łyżki oleju

 

  • Zupa:
  • 1 litr rosołku
  • 5oo ml passaty pomidorowej ( albo 2 puszki pomidorów krojonych)
  • dwie marchewki
  • dwie duże garście szpinaku
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 g pokruszonego spaghetti

 

  • parmezan do podania

 

Sposób przygotowania:

Zupa z klopsikami, makaronem i szpinakiem
Wymieszać ręką składniki na klopsiki. Uformować małe klopsiki (wielkość orzecha włoskiego). Usmażyć je na oleju i odłożyć. Zagotować rosół, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i gotować ok 15 minut, dodać pomidory, a następnie dorzucić klopsiki i makaron. Gotować aż makaron zmięknie, dodać na końcu szpinak. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z parmezanem.
Zupa z klopsikami, makaronem i szpinakiem
składniki na klopsiki przed wymieszaniem
Zupa z klopsikami, makaronem i szpinakiem
Klopsiki wielkości orzecha włoskiego podsmażamy na oleju
Zupa z klopsikami, makaronem i szpinakiem
Zagotowujemy rosół, dodajemy marchewkę a po 15 minutach pomidory
Zupa z klopsikami, makaronem i szpinakiem
Na końcu dorzucamy dwie garście szpinaku