Sposób przygotowania:
Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą
1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w małą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę, następnie przesmażamy chwilkę, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku i blenderem miksujemy na gładki sos. Sos studzimy.
2. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, użyłam blaszki 24 cm x 35 cm, a nadmiar ciasta zawijamy formując brzeg. Na ciasto rozsmarowujemy sos, dajemy oliwki przekrojone na połowę i kukurydzę, posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
3. Pieczenie: Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się około 25 minut.
4. Podanie: Gotową upieczoną pizzę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Taka pizza to porcja dla 4 osób.
2. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, użyłam blaszki 24 cm x 35 cm, a nadmiar ciasta zawijamy formując brzeg. Na ciasto rozsmarowujemy sos, dajemy oliwki przekrojone na połowę i kukurydzę, posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.
3. Pieczenie: Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się około 25 minut.
4. Podanie: Gotową upieczoną pizzę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Taka pizza to porcja dla 4 osób.