Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą i domowym sosem pomidorowym to doskonała propozycja na szybki obiad, kolację czy przekąskę.

Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą

Składniki:

Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą

Sos:

Dodatkowo:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 dag sera żółtego
  • kilka łyżek kukurydzy konserwowej
  • kilka łyżek oliwek zielonych

Sposób przygotowania:

Pizza na cieście francuskim z oliwkami, kukurydzą
1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w małą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony czosnek i cebulę, następnie przesmażamy chwilkę, dodajemy pomidory z puszki i dusimy do miękkości, przyprawiamy do smaku i blenderem miksujemy na gładki sos. Sos studzimy.

2. Do pieczenia: Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, użyłam blaszki 24 cm x 35 cm, a nadmiar ciasta zawijamy formując brzeg. Na ciasto rozsmarowujemy sos, dajemy oliwki przekrojone na połowę i kukurydzę, posypujemy serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach.

3. Pieczenie: Tak przygotowaną pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni do zrumienienia się około 25 minut.

4. Podanie: Gotową upieczoną pizzę kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Taka pizza to porcja dla 4 osób.