Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Proste, chrupiące ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne i chrupiące. Lubiące towarzystwo zarówno kawy jak i herbaty. Dla dzieci i dla dorosłych. A ponadto - bardzo proste w wykonaniu.

Proste, chrupiące ciasteczka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Proste, chrupiące ciasteczka

 

  • 2 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanki mąki z kasztana jadalnego
  • 3 łyżeczki tartych orzechów laskowych
  • pół szklanki cukru cynamonowego
  • pół szklanki cukru brązowego
  • ćwierć łyżeczki soli
  • około 220g masła
  • 2 łyżeczki aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść suszonej żurawiny
  • garść suszonych rodzynek

Sposób przygotowania:

Proste, chrupiące ciasteczka
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski (masło drobno krojąc). Długo i solidnie wyrabiamy z nich spójną masę (uwaga: może być lekko kleista). Następnie masę formujemy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Po odpowiednim czasie masę wyciągamy z lodówki, odrywamy kawałeczki i formułujemy z nich kulki, które układamy na blaszce. Rozpłaszczamy je lekko dużą łyżką. W środek wciskamy pojedynczą żurawinę lub rodzynkę. Tak uformowane przyszłe ciasteczka pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!
Proste, chrupiące ciasteczka
Wszystkie składniki wrzucamy do sporych rozmiarów miski.
Proste, chrupiące ciasteczka
Masę należy długo i solidnie wyrabiać, na początku wręcz rozcierać, ucierać...
Proste, chrupiące ciasteczka
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia, lekko rozpłaszczamy, np. dużą łyżeczką.
Proste, chrupiące ciasteczka
Pieczemy w temperaturze około 180 stopni C przez około 15 - "około", gdyż jak wiadomo wszystko też zależy od wielkości naszych ciasteczek i możliwości naszego piekarnika...

Tagi:

tarta