ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 392]

Naleśniki z twarogiem i musem dżemowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Naleśniki są bardzo delikatne, miękkie, twaróg śmietankowy z wanilią doskonale pasuje do naleśników, z musem dżemowym pyszna kolacja.

Naleśniki z twarogiem i musem dżemowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Naleśniki z twarogiem i musem dżemowym

 

 

  • twaróg śmietankowy 50 dag,
  • śmietana 18% 200 gram,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • cukier puder 1 łyżka

 

  • dżem domowy czekośliwka lub inny 250 gram,
  • woda gorąca 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Naleśniki z twarogiem i musem dżemowym

ETAP 1:

Naleśniki z twarogiem i musem dżemowym
Ciasto nalesnikowe musi z 40 minut odstać przed smażeniem.

Mąkę, cukier puder, sól, jajka, olej, mleko, szklanka wody gazowanej - jeśli trzeba to dolać więcej wody aby ciasto było dość płynne, dobrze mikserem wymieszać i odstawić na 40 minut.

Patelnię naleśnikarkę 22 cm raz posmarować trochę olejem, na bardzo gorącej smażyć cienkie, złociste naleśniki.

ETAP 2:

Naleśniki z twarogiem i musem dżemowym

Dżem blenderem zmiksować z gorącą wodą na mus, wystudzić.

Twaróg śmietankowy widelcem wymieszać ze śmietaną, pudrem cukrem, wanilinowym cukrem.

ETAP 3:

Naleśniki z twarogiem i musem dżemowym
Przed podaniem polac obficie musem dżemowym.

Smarować twarogiem naleśniki, zawijać w rulony, przed jedzeniem polać musem dżemowym.