monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Proste rurki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kto powiedział, że elegancki deser nie może być przygotowany z półproduktów...oczywiście, że może:) te rurki są tego przykładem. Proste, stosunkowo szybkie i z pewnością zaskoczycie swoich domowników lub gości. Serdecznie polecam:)

Proste rurki z bitą śmietaną

Składniki:

Proste rurki z bitą śmietaną

 

Sposób przygotowania:

Proste rurki z bitą śmietaną

ETAP 1:

Proste rurki z bitą śmietaną
ciasto owinąć ciasno wokół kształtki do rurek

Formy do rurek posmarować masłem. Ciasto pokroić na 10 pasków. Każdy pasek owinąć wokół formy, tak aby poszczególne warstwy zachodziły na siebie.

ETAP 2:

Proste rurki z bitą śmietaną
rurki piec w 180 sokoło 15-20 minut do zrumienienia

Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą rurkę posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w 180 st około 15-18 minut do wyraźnego zarumieniania. Wyjąć, ostudzić i wyjąć kształtki.

ETAP 3:

Proste rurki z bitą śmietaną
do śmietany dodać cukier i skórkę z cytryny

Skórkę wyszorować. Zdjąć ją przy pomocy obieraczki do ziemniaków, następnie drobniutko posiekać.

Do wysokiego naczynia przelać śmietanę, dodać sok z cytryny. Wstępnie ubić.

Gdy to nastąpi dodać cukier puder i skórkę z cytryny.

ETAP 4:

Dokończyć ubijanie na sztywno.

Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać korpus z ciasta francuskiego. Oprószyć obficie cukrem pudrem.
Smacznego!


Tagi:

ciastka deser