Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Rurki z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne rurki z ciasta półfrancuskiego wypełnienie różowym kremem z bitej śmietany. Będą wspaniale wyglądać i smakować na świątecznym stole.

Rurki z bitą śmietaną

Składniki:

Rurki z bitą śmietaną

na ciasto:

na krem:

  • 1/2 l śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 op. usztywniacza w proszku do śmietany
  • odrobinę barwnika spożywczego czerwonego

dodatkowo:

  • cukier puder
  • 1 biała czekolada
  • odrobinę barwnika spożywczego czerwonego
  • cukrowe gwiazdki

Sposób przygotowania:

Rurki z bitą śmietaną

Przygotowanie ciasta:

Rurki z bitą śmietaną
Upieczone rurki ściągamy od razu z foremek

Mąkę przesiać. Posiekać z margaryną. Dodać resztę składników i zagnieść szybko gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na około 3 godz.

Następnie cienko rozwałkować ciasto. Pociąć na paski szerokości 2 cm.

Następnie nawijać ciasto na metalowe rurki.

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec na złoty kolor.

Po upieczeniu od razu ściągnąć z foremek. Wystudzić.

Przygotowanie kremu:

Rurki z bitą śmietaną
Ubitą śmietaną za pomocą woreczka cukierniczego napełniamy rurki

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy z usztywniaczem i cukrem pudrem na sztywno.

Gdy śmietana jest ubita nadal ubijając dodajemy parę kropli barwnika spożywczego.

Gotowym kremem napełniamy rurki.

Przygotowanie polewy:

Rurki z bitą śmietaną
Nadziane rurki polewamy polewą czekoladową i posypujemy cukrowymi gwiazdkami

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Ściągamy naczynie z pary i mieszając dodajemy parę kropli barwnika czerwonego spożywczego.

Nadziane rurki posypujemy cukrem pudrem a następnie polewamy polewą czekoladową i posypujemy cukrowymi gwiazdkami.