Sposób przygotowania:
Prosty chleb pszenny
Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanką ciepłej wody odlanej z podanej ilości. Do misy w której będziemy zagniatać chleb wsypać mąki, resztę ciepłej wody, kminek, olej oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy drożdże się spienią wlać do pozostałych składników. Połączyć i wyrabiać ok 10min. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte bawełnianą ściereczką. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść krótko jeszcze raz i przełożyć do większej formy chlebowej. Forma powinna być oprószona mąką lub wyłożona papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 45min. Wyjąć jeszcze ciepły z formy i wystudzić na kratce. Smacznego!