Sposób przygotowania:
Prosty deser orzechowyorzechy
Orzechy podprażamy lekko na suchej patelni i mielimy.
Zmielone zalewamy 1/2 szklanki śmietany i zagotowujemy.
Papkę studzimy.
przygotowanie
Śmietanę wkładamy na 1/2 godziny do zamrażalki
Żelatynę przesypujemy do małego garnuszka, zalewamy zimną wodą- tylko tyle,żeby ją przykryło i odstawiamy do napęcznienia.
Żelatynę podgrzewamy aż nam sie rozpuści, ale nie zagotowujemy.
Od razu zaczynamy ubijać śmietanę i pod koniec dodajemy cukier puder.
Do lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śmietany delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Teraz delikatnie łączymy orzechy z śmietaną i nie przerywając mieszania wlewamy żelatynę.
Gdy masa zaczyna nam sie ścinać przekłądamy do pucharków i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Dekorujemy według uznania- u mnie sypka czekolada i biszkopciki i życzymy smacznego :D