Sposób przygotowania:
Prosty i łatwy piernik z makiem
Składniki temperatura pokojowa = do pojemnika wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, rodzynki, wlać mleko, olej rzepakowy, wbić żółtka i jajka i mikserem utrzeć do gładkiej masy. Dodać masę makową (zostały mi z 2 szklanki z makowca) (masa makowa opcjonalnie, można dodać dżem, powidła), ubite białka, olejek pomarańczowy i mikserem połączyć składniki.
Keksówka silikonowa 22 cm, wlać ciasto do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 190C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić piernik w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Keksówka silikonowa 22 cm, wlać ciasto do keksówki, wstawić do nagrzanego piekarnika na 190C, grzanie góra/dół i piec około 60 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić piernik w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
biedroneczki