Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Ciasteczka "serduszka"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, kruche maślane ciasteczka, którymi możemy uraczyć ukochaną Osobę na przykład w Walentynki. Ciasteczka nie zawierają glutenu.

Ciasteczka "serduszka" Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasteczka "serduszka"

 

  • 100 g masła
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ze skórką cytrynową
  • 1 małe jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka "serduszka"

Przygotowanie ciasta:

Ciasteczka "serduszka"
Ciasto na ciasteczka w trakcie siekania siekaczką

Wszystkie składniki prócz jajka wyłożyć na stolnicę. Wysiekać, aż masło będzie w bardzo małych kawałeczkach.

Przygotowanie ciasta cz.2:

Ciasteczka "serduszka"
Kopiec z mąk, masła i jajka przed zagnieceniem na ciasto

Uformować kopiec, wbić do niego jajo, zagnieść ciasto i zrobić z niego kulę. Owinąć ją folią spożywczą i włożyć do schłodzenia na godzinę do lodówki.

Wykrawanie ciastek:

Ciasteczka "serduszka"
Ciasteczka serduszka w trakcie wykrawania foremką

Ciasto rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy i wykrawać z niego kształty przy pomocy foremek.

Pieczenie:

Ciasteczka "serduszka"
Ciasteczka serduszka przed upieczeniem

Wycięte ciasta układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Życzę smacznego!