ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rosołowa potrawka na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Po ugotowaniu rosołu czasem zostaje mięso z drobiu. Jest to dobry dodatek na potrawkę, można dodać różne warzywa i smaki.

Rosołowa potrawka na obiad Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rosołowa potrawka na obiad

 

  • kura rosołowa z rosołu 1/2 sztuki,
  • masło 1 łyżka,
  • cebula 1 sztuka średnia,
  • papryka słodka 3 sztuki większe,
  • papryczka ostra 1 mniejsza,
  • rosół 2 szklanki,
  • pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
  • curry 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa w płynie 2 łyżeczki,
  • koperek 1/2 pęczka,
  • ziemniaki ugotowane - ile potrzeba,
  • kalafior 1 sztuka średni

Sposób przygotowania:

Rosołowa potrawka na obiad
Z rosołu wyjąć porcje kury rosołowej, chude kawałki bez skóry oddzielić od kości, pokroić na kostki. W garnku na maśle zeszklić drobno pokrojoną cebulę posypaną szczyptą cukru na złocisto. Do cebuli dodać drobno pokrojoną paprykę słodką i ostrą, podsmażyć z 5 minut, dodać pokrojone mięso kury, wymieszać, podsmażać z 5 minut. Wlać 2 szklanki rosołu i pod przykryciem gotować na średnim ogniu do miękkości papryki.

Pod koniec wsypać pieprz mielony, curry, przyprawę w płynie, podać z tłuczonymi ziemniakami, ugotowanym kalafiorem i posypać koperkiem.
Z rosołu potrawka na obiad
Kura rosołowa jest twrdsza od kurczaka i dobrze się kroi w kostkę.