Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 499]

Sernik na czekoladowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto bez dodatku glutenu. Sernik, na wilgotnym, czekoladowym spodzie niczym brownie. Ładnie wygląda i wspaniale smakuje.

Sernik na czekoladowym spodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na czekoladowym spodzie

Ciasto:

Masa:

  • 1 kg twarogu sernikowego wiaderkowego
  • 3 jajka (oddzielone żółtka od białek)
  • 7 łyżeczek cukru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Sernik na czekoladowym spodzie

Przygotowanie ciasta:

Sernik na czekoladowym spodzie
Składniki na ciasto umieszczone w jednej misce

Przygotowanie ciasta zacząć od spodu. Do miski wbić jaja, wsypać cukry, kakao, wlać wodę i olej, zmiksować na gładką masę.

Przygotowanie ciasta cz.2:

Sernik na czekoladowym spodzie
Czekoladowy spód do sernikobrownie przed upieczeniem

Mąki dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia. Partiami, ciągle miksując wsypywać do ciasta. Gdy masa będzie gładka zakończyć miksowanie i przelać ją do tortownicy o średnicy 26 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Sernik na czekoladowym spodzie
Masa serowa potrzebna do upieczenia sernikobrownie

Czas na masę serową: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. W osobnej misce zmiksować żółtka, ser i budyń. Stopniowo, ciągle miksując dodawać białka. Masę wylać na wierzch brownie. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzić w bardzo lekko uchylonym piekarniku (między drzwiczki włożyć rękawicę kuchenną) przez godzinę. Następnie chłodzić minimum dwie godziny, a najlepiej przez noc w lodówce. Życzę smacznego!