Sposób przygotowania:
Prosty obiad dla zabieganychPrzygotowanie przypraw
Do naczynia w którym ma się marynować mięso wsypać sól, pieprz, paprykę, gałkę, curry dokładnie wymieszać dodać olej. Można użyć gotowej przyprawy do kurczaka ale ja wolę sama robić takie mieszanki wtedy unikam konserwantów.
Przygotowanie ziół
Tymianek suszony (ja ma taki własny z ogródka wysuszony wcześniej ale może być kupny z torebki) rozetrzeć w dłoniach by wydobyć jak najwięcej aromatu , tak samo postąpić z czosnkiem niedźwiedzim (jeśli nie mamy takiego można go zastąpić zwykłym czosnkiem w smaku jest identyczny ale niedźwiedzi jest lżej strawny).
Mięso
Filet z kurczaka oczyszczamy,kroimy na kwadraty ok.1 cm. Przekładamy do naczynia z marynatą ,przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Smażenie i przygotowanie makaronu.
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Mięso smażymy jak nabierze rumianego koloru podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości ale nie zbyt długo by nie wysuszyć mięsa ok, 15 min.
Sos
Składniki na sos łączymy za pomocą trzepaczki i wlewamy na patelnię do mięsa. Chwilę gotujemy mieszając by sos dobrze się rozprowadził. Gotowe mięso wykładamy na makaron,polewamy sosem z patelni i posypujemy tartym żółtym serem.