zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

Babka z bananów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mega prosty przepis, na babkę z bananów, można ją przygotować z dzieckiem. Robi się ją szybko i sprawnie, wystarczy wcześniej przygotować składniki, i włączyć piekarnik.

Babka z bananów Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Babka z bananów

 

  • Składniki na keksówkę:
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub jakiegoś słodzika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka (L)
  • 1/4 szklanki oleju ( u mnie kokosowy)
  • 3/4 szklanki mleka ( u mnie migdałowe)

 

  • ewentualnie polewa , u mnie gorzka czekolada na wierzch

Sposób przygotowania:

Babka z bananów
Obrane banany ( pamiętać o tym aby były mocno dojrzałe, miękkie) obrać i rozgnieść w misce, można widelcem, lub tak jak ja tłuczkiem do ziemniaków.

Do rozgniecionych bananów, wbić 2 jajka, dodać olej i mleko, wymieszać razem.

Osobno wymieszać mąkę, kakao, cukier, sól i proszek do pieczenia.

Wsypać wymieszane suche składniki, do miski z bananami i całość wymieszać mikserem.

Gotowe ciasto przelać do foremki ( 30 x 10cm) . 

Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, 180 st. C na jakiej 40 -45 minut. 

Gotowe można polać polewą, ale nie jest to konieczne.

Ja rozłożyłam na gorącej babce kostki, gorzkiej czekolady.
Babka z bananów
Obrane banany ( pamiętać o tym aby były mocno dojrzałe, miękkie) obrać i rozgnieść w misce
Babka z bananów
suche składniki mieszamy w osobnym naczyniu
Babka z bananów
dodac do miski z bananami i całość wymieszać mikserem.
Babka z bananów
Gotowe ciasto przelać do foremki ( 30 x 10cm) .
Babka z bananów
Gotowe można polać polewą, ale nie jest to konieczne.
Babka z bananów
smacznego!