Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Prosty serniczek na zimno

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, które smakuje całej mojej rodzinie. Fajne na takie ciepłe, letnie dni.

Prosty serniczek na zimno

Składniki:

Prosty serniczek na zimno

 

  • 3 sztuki jaja,
  • 2,5 dag margaryna,
  • 1/3 szklanki mąka,
  • 1/4 szklanki cukier,
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 szczypta Sól,
  • 50 dag serek homogenizowany,
  • 1 opakowanie galaretka agrestowa,
  • 1 opakowanie galaretka truskawkowa,
  • 1 opakowanie galaretka brzoskwiniowa,
  • 1 opakowanie biszkopty okrągłe

 

Sposób przygotowania:

Prosty serniczek na zimno
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dodajemy cukier. Gdy masa będzie jednolita ubijamy ją nadal dodając po jednym żółtku. Następnie przesiewamy do masy mąkę z proszkiem do pieczenia delikatnie ją mieszając. Na koniec dodajemy przestudzoną( wcześniej rozpuszczoną) margarynę.
Ciasto przelewamy do małej tortownicy(22 cm) i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Połowę serka homogenizowanego( 25 dag) miksujemy z galaretką( płynną) i przelewamy na biszkopt w tortownicy. Na masie układamy okrągłe biszkopty. Tortownicę wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby masa stężała.
W międzyczasie zieloną galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wrzątku i odstawiamy do przestudzenia. Gdy galaretka przestygnie, miksujemy ją z pozostałym serkiem homogenizowanym( 25 dag) i wykładamy masę na biszkopty. Na masie układamy kolejną porcję okrągłych biszkoptów. Sernik wstawiamy na kilka minut do lodówki, żeby masa delikatnie stężała. W tym czasie ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Gdy będzie zimna wylewamy ją na sernik i wstawiamy do lodówki, żeby sernik całkowicie stężał. Smacznego :)