Sposób przygotowania:
Proszek z leśnych grzybów
Dobrze wysuszone grzyby wrzucamy partiami do młynka do kawy mielimy na proszek. W tym celu najlepiej wykorzystać młynek, którego używamy tylko do mielenia "ostrych" przypraw, a nie kawy, gdyż zapachy łatwo będą przesiąkać. Jeśli nie macie osobnego młynka, tradycyjny młynek do kawy trzeba bardzo dobrze wyczyścić i przewietrzyć przed oraz po zmieleniu grzybów. Większą ilość grzybów można także mielić w pojemniku blendera, ale wtedy warto "wyłowić" niezmielone fragmenty, których z pewnością trochę zostanie.Do zmielonych grzybów dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz. Proszek grzybowy przesypujemy do szczelnie zamykanych słoiczków i do każdego opcjonalnie dodajemy po 1 listku laurowym.Zarówno pieprz, jak i liście laurowe zapobiegają zagnieżdżaniu się niepożądanych osobników, o które w suszonych grzybach bardzo łatwo, więc warto pamiętać o ich dodaniu, Każdy gatunek grzybów najlepiej suszyć i mielić osobno, gdyż każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem, aromatem i intensywnością.