pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Schabowe z kapustą kiszoną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeżeli szukacie odmiany tradycyjnych kotletów schabowych to polecam właśnie taką wersję.Jedne z ulubionych w moim domu,można przygotować je również z samej kapusty bez dodatku grzybów.

Schabowe z kapustą kiszoną i grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schabowe z kapustą kiszoną i grzybami

 

  • 6 grubszych plastrów schabu
  • 25 dkg kapusty kiszonej
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1/2 cebuli
  • sól i pieprz
  • papryka mielona
  • 1/3 łyżeczki przyprawy typu kucharek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Schabowe z kapustą kiszoną i grzybami
Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie oprószamy solą,pieprzem i papryką w proszku,odstawiamy. Kapustę zalewamy wodą i gotujemy około 20 min następnie studzimy,odcedzamy z wody i drobno siekamy. Grzyby myjemy i gotujemy około 10 min.Studzimy i odcedzamy z wody a następnie mielimy w maszynce lub bardzo drobno siekamy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę a następnie dusimy na rozgrzanym oleju,następnie dodajemy grzyby i dusimy około 5-8 min mieszając co jakiś czas,następnie dodajemy drobno posiekaną kapustę,i podsmażamy około 10 min na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.Doprawiamy solą,pieprzem i kucharkiem do smaku. Mięso rozbijamy młotkiem do mięsa ,nakładamy farsz z kapusty i zwijamy roladki. Gotowe roladki panierujemy w rozbitym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony,zmniejszamy ogień,przykrywamy patelnię i dusimy jeszcze około 5-7 min.Podajemy z ziemniaczkami. Smacznego :)
Schabowe z kapustą kiszoną i grzybami
Etap 1 Na rozgrzanym oleju dusimy cebulkę i grzyby
Schabowe z kapustą kiszoną i grzybami
Etap 2 Mięso myjemy.osuszamy i posypujemy przyprawami
Schabowe z kapustą kiszoną i grzybami
Etap 3 do grzybów dodajemy kapustę i dusimy jeszcze około 10min.Doprawiamy do smaku
Schabowe z kapustą kiszoną i grzybami
Etap 4 Mięso rozbijamy ,dajemy na środek farsz i zwijamy roladki.Panierujemy i smażymy