Sposób przygotowania:
Przasniki gotowane
Mak umyć, sparzyć wrzącą wodą, osączyć i wsypać do rondla, zalać wrzątkiem i parzyć na małym ogniu około 30 minut.
Spęczniały, odcedzić i zemleć w maszynce 3-4 razy.
Zmielony mak zalać zimną przegotowaną wodą wymieszać pól na pól z mlekiem odstawić na 30 minut, po czym odsączyć na sicie.
Mleko makowe zlać i odstawić. Do maku wbić jajko, dodać mąkę i zagnieść ciasto jak na makaron. Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić na kwadraty. Wrzucać na wrzątek osolony i ugotować. Odcedzić i wyłożyć do wazy, zalać gorącym osłodzonym makowym mlekiem.
Spęczniały, odcedzić i zemleć w maszynce 3-4 razy.
Zmielony mak zalać zimną przegotowaną wodą wymieszać pól na pól z mlekiem odstawić na 30 minut, po czym odsączyć na sicie.
Mleko makowe zlać i odstawić. Do maku wbić jajko, dodać mąkę i zagnieść ciasto jak na makaron. Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić na kwadraty. Wrzucać na wrzątek osolony i ugotować. Odcedzić i wyłożyć do wazy, zalać gorącym osłodzonym makowym mlekiem.