Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Przasniki gotowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przaśniki podawać do wieczerzy wigilijnej

Przasniki gotowane

Składniki:

Przasniki gotowane

 

  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • cukier
  • szklanka mleka
  • szklanka przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Przasniki gotowane
Mak umyć, sparzyć wrzącą wodą, osączyć i wsypać do rondla, zalać wrzątkiem i parzyć na małym ogniu około 30 minut.
Spęczniały, odcedzić i zemleć w maszynce 3-4 razy.
Zmielony mak zalać zimną przegotowaną wodą wymieszać pól na pól z mlekiem odstawić na 30 minut, po czym odsączyć na sicie.
Mleko makowe zlać i odstawić. Do maku wbić jajko, dodać mąkę i zagnieść ciasto jak na makaron. Ciasto rozwałkować dość grubo i pokroić na kwadraty. Wrzucać na wrzątek osolony i ugotować. Odcedzić i wyłożyć do wazy, zalać gorącym osłodzonym makowym mlekiem.

Tagi:

jajko jajka mak