Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Przaśniki pieczone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przaśniki można podawać z czystym barszczem czerwonym.

Przaśniki pieczone

Składniki:

Przaśniki pieczone

 

  • półtorej szklanki mąki
  • pól szklanki zmielonego maku
  • żółtko
  • łyżka cukru, masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • ćwierć łyżeczki cynamonu, sól

 

Sposób przygotowania:

Przaśniki pieczone
Żółtko utrzeć z cukrem do białości, wlać stopione masło, mak
i dalej ucierać, dodać śmietanę, cukier waniliowy, sól, cynamon, na końcu stopniowo mąkę. Zagnieść ciasto niezbyt twarde. Stolnicę posypać mąką i z ciasta uformować wałek, pokroić ciasto jak na kopytka i ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w piekarniku. Przaśniki powinny się lekko zrumienić.

Tagi:

mak