Sposób przygotowania:
Przaśniki pieczone
Żółtko utrzeć z cukrem do białości, wlać stopione masło, mak
i dalej ucierać, dodać śmietanę, cukier waniliowy, sól, cynamon, na końcu stopniowo mąkę. Zagnieść ciasto niezbyt twarde. Stolnicę posypać mąką i z ciasta uformować wałek, pokroić ciasto jak na kopytka i ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w piekarniku. Przaśniki powinny się lekko zrumienić.
i dalej ucierać, dodać śmietanę, cukier waniliowy, sól, cynamon, na końcu stopniowo mąkę. Zagnieść ciasto niezbyt twarde. Stolnicę posypać mąką i z ciasta uformować wałek, pokroić ciasto jak na kopytka i ułożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec 30 minut w piekarniku. Przaśniki powinny się lekko zrumienić.