reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 633]

Przecier z duszonej cukinii

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Drugi, ale inny w smaku i wykonaniu przecier z cukinii - idealny na zupę czy na sos do makaronu.

Przecier z duszonej cukinii

Składniki:

Przecier z duszonej cukinii

 

  • 1,5 kg cukinii
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 g świeżego tymianku
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Przecier z duszonej cukinii
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Smażymy na oleju, tak długo, aż cukinia lekko się przyrumieni, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i podlewamy wodą- dusimy do miękkości. Wszystko razem miksujemy, przekładamy do wyparzonych 2 słoików 0,5 litrowych oczyszczamy ranty słojów i zamykamy. Pasteryzujemy 20 minut. Ja nie obieram cukinii- lubię ten kolor :)

Tagi:

cukinia