mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Książka Kucharska: Przepisy na domowe przetwory z owoców

Przecier z jabłek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Idealny do naleśników, gofrów. Smaki lata uchwycone w słoiczku na zimę.Można wyjadać ze słoika taki dobry

Przecier z jabłek

Składniki:

Przecier z jabłek

 

  • 5 kg jabłek papierówek
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Przecier z jabłek
Jabłka obieram ze skóry, wycinam nasiona, i myję w zimnej wodzie. Wsypuje do garnka, dolewam 4 łyżki wody żeby się nie przypaliły. Przesmażam na wolnym ogniu około 40 minut, dodaję cukier. Przekładam do wyparzonych słoików i zagotowuję słoiki 10 minut. Po wyjęciu z garnka odwracam do góry dnem i odstawiam do piwnicy.