Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Przecier z ogórków na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Serce zupy ogórkowej zamknięta w słoiku.

Przecier z ogórków na zimę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Przecier z ogórków na zimę

 

Sposób przygotowania:

Przecier z ogórków na zimę
Ogórki gruntowe zalewamy zimną wodą i myjemy dokładnie. Następnie ścieramy je tarką jarzynową o grubych oczkach. Do słoików nakładamy do połowy starte ogórki, następnie dodajemy kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, kawałek chrzanu, ząbek czosnku i kawałek kopru. Następnie uzupełniamy słoiki startymi ogórkami. Wodę zagotowujemy z solą i przegotowaną, przestudzoną wodą zalewamy ogórki. Szczelnie je zakręcamy i odstawiamy. Po około 2. tygodniach możemy je dodatkowo pasteryzować. * z 5 kg ogórków wyszło mi 16 słoików przecieru o pojemności 0,5 l. ** do uzupełnienia użyłam 1,6 l. wody z solą
Przecier z ogórków na zimę
Ogórki moczymy i myjemy w zimnej wodzie.
Przecier z ogórków na zimę
Ogórki ścieremy na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Przecier z ogórków na zimę
Przygotowujemy koper, chrzan, czosnek, sól kamienną, liść laurowy i pieprz czarny ziarnisty.
Przecier z ogórków na zimę
Przecier ogórkowy uzupełniamy wodą z solą kamienną.

Tagi:

ogórki