szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

przegrzebki w białym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

przegrzebki w białym winie

przegrzebki w białym winie

Składniki:

przegrzebki w białym winie

 

  • 2 kg przegrzebek
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy
  • 1 cebula
  • 2 łyżki siekanej natki
  • szklanka białego wina
  • sól
  • pieprz
  • chilli

 

Sposób przygotowania:

przegrzebki w białym winie
Przegrzebki bardzo dokładnie i kilkakrotnie umyc pod bieżąca wodą, tak aby usunąc piasek.Cebulę obrać, drobno posiekać,W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, smażyć ok 5 minut, nie rumieniąc, dodać obrane i posiekane ząbki czosnku, odrobinę chilli, pieprzu i pomidory. Dodać wino i zagotować. Dodać oczyszczone przegrzebki i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut, potrząsnąć garnkiem kilka razy, aż wszystkie małże się otworzą. Dodać natkę pietruszki, doprawić do smaku sola i pieprzem.