evita0007

evita0007

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 423]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Przekąska śledziowa

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pyszna wspaniała przekąska na świąteczny stół , a tak że mniam mniam do wódeczki jeśli ktoś ją lubi :-)

Przekąska śledziowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Przekąska śledziowa

 

  • 1 opakowanie Filety śledziowe Matjas (460g tam jest 6 sztuk) Kupiłam w Biedronce
  • 3 płaty papryka konserwowa
  • 1 jajo kurze
  • 12 gałązek szczypiorku
  • 1 duża łyzka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Przekąska śledziowa
Śledzie płuczemy pod bieżąca wodą,nie trzeba ich moczyć bo nie są bardzo słone.Osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajo gotujemy na twardo,obieramy ze skorupki i płuczemy pod bierzącą wodą,kroimy na sześć części.Paprykę kroimy na cienkie słupki. Następnie układamy śledzie na nich układamy prcje jajka i parę słupków papryki.Zawijamy i spinamy wykałaczką. Ustawiamy na talerzu w pionie.Ze szczypiorka odcinamy końcówki i wkładamy w środek po między paprykę.Resztę papryki i szczypiorek kroimy drobno i posypujemy całość. Każdą porcję polewamy oliwą i gotowe :-) Dobrze jak takie śledziki postoją chociaż jedna godzinkę w lodówce,bo schłodzone smakują o wiele lepiej :-)
Przekąska śledziowa
Tutaj na tym zdjęciu z kolei widzimy jak pięknie się prezentują nasze przekąski ...
Przekąska śledziowa
Tutaj widzimy po krótce etapy przygotowania naszych przekąsek.Polecam :-)