pchelka79

pchelka79

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 135]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

przekąska wielkanocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ta przekąska na pewno udekoruje świąteczny stół

przekąska wielkanocna

Składniki:

przekąska wielkanocna

 

  • 1/2 szklanki śmietany ekologicznej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 garść kaparów
  • 4 małe ogórki korniszone
  • 9 jajeczek przepiórczych
  • 7 plastrów ekologicznej szynki staropolskiej
  • 4 liście sałaty karbowanej
  • sok z cytryny, sól, pieprz, kurkuma

 

 

 

Sposób przygotowania:

przekąska wielkanocna
•kapary i koperek siekamy, •ogórki kroimy w drobną kostkę •pokrojone produkty łączymy ze śmietaną sokiem z połówki cytryny, solą i pieprzem, aż powstanie sos tatarski, •jajeczka gotujemy 7 min, czekamy aż ostygną, obtłukujemy skorupki na jajkach uważając by nie odpadły, •gotujemy jajeczka kolejne 7 min w wodzie z dodatkiem kurkumy, •na talerzu rozkładamy sałatę, •każdy plaster szynki smarujemy sosem tatarskim, zwijamy w rulony, układamy na sałacie, •jajeczka obieramy, układamy na sałacie, między szynką, •resztę sosu tatarskiego wylewamy na sałatę.