jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Przekąska z jajek

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

To prosta i szybka do przygotowania przekąska.

Przekąska z jajek Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Przekąska z jajek

 

  • Składniki:
  • Opakowanie ciasta francuskiego,
  • Około 8 jajek,
  • Łyżka ostrej musztardy,
  • 3 łyżki kwaśnej, wiejskiej śmietany,
  • Sól, pieprz do smaku,
  • 1 jajko do smarowania,
  • Suszona bazylia do posypania,
  • Świeże listki bazylii do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Przekąska z jajek
Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w plasterki. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy. Od literatki lub szklanki wycinamy z niego koła. Wycięte z ciasta koła powinny być większe od średnicy plasterków z jajka. Gotowe krążki smarujemy jajkiem, po czym posypujemy suszoną bazylią. Na każdym krążku układamy plasterek jajka. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 200°C. Gotowe studzimy. Na upieczone wyciskamy śmietanowe rozetki. Śmietana na rozetki: Śmietanę łączymy z musztardą. Ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku. Dekorujemy ciasteczka.
Przekąska z jajek
Wycięte krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem. na każdy układamy plasterek jajka