cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Złociste pierożki - przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem i mozzarellą. Szpinak zawijany w cieście francuskim to szybki przepis, idealny dla niezapowiedzianych gości.

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Masło wykładamy na patelnię, wsypujemy liście szpinaku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smażymy, aż odparuje większą część wody i zmieni kolor na ciemny. Studzimy.

Mozzarellę kroimy w plastry.

Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy i kroimy w prostokąty. Następnie na każdy prostokąt nakładamy farsz (szpinak oraz mozzarellę). Zawijamy, dociskamy krawędzie za pomocą widelca.

Jajko wybijamy, rozkłócamy i smarujemy nim każdy "pasztecik". Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut, aż będą bardzo rumiane.
Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w prostokąty. Nakładamy szpinak i mozzarellę
Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Zawijamy ciasto i widelcem dociskamy krawędzie, nacinamy z wierzchu
Przekąski z ciasta francuskiego ze szpinakiem
"Paszteciki" smarujemy rozkłóconym jajkiem