Sposób przygotowania:
Kurczak w cieście
Filety z kurczaka myjemy nacinamy po środku tworząc kieszonkę. Doprawiamy z obu stron sola i pieprzem. Na patelni roztapiamy masło dodajemy szpinak , obrany, przeciśnięty przez prasę czosnek i solimy.
Szpinak chwilę dusimy aż zmniejszy swoją objętość i woda odparuje. Studzimy.
Kurczaka nadziewamy szpinakiem i wkładamy plasterek sera topionego. Można spiąć wykałaczkami i oprószyć przyprawą do kurczaka. Wstawić do lodówki na 2 h.
Po tym czasie wyjąć wykałaczki , ciasto francuskie w temp pokojowej pokroić na części na każdą ułożyć fileta , nacinamy paseczki po obu stronach i splatamy na przemian.
Tak przygotowane filety układamy na blasze z papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C.
Szpinak chwilę dusimy aż zmniejszy swoją objętość i woda odparuje. Studzimy.
Kurczaka nadziewamy szpinakiem i wkładamy plasterek sera topionego. Można spiąć wykałaczkami i oprószyć przyprawą do kurczaka. Wstawić do lodówki na 2 h.
Po tym czasie wyjąć wykałaczki , ciasto francuskie w temp pokojowej pokroić na części na każdą ułożyć fileta , nacinamy paseczki po obu stronach i splatamy na przemian.
Tak przygotowane filety układamy na blasze z papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok 45 minut w 170*C, a kolejne 5 minut w 200*C.