migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna i prosta przekąska z ciasta francuskiego ze szpinakiem. Dobra na ciepło i na zimno, smakuje dużym i małym.

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g
  • 450 g szpinaku mrożonego
  • 130 g fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18-procentowej
  • 1 garść startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnię i smażyć aby odparował wodę. Gdy odparuje wodę dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę. Wszystko wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Masę szpinakowa wystudzić.

Rozwinąć ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) i posmarować masą szpinakową. Następnie zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią.
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Szpinak wrzucić na patelnię i smażyć aby odparował wodę. Gdy odparuje wodę dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę. Wszystko wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły.
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Rozwinąć ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) i posmarować masą szpinakową.
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Następnie zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm.
Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią.