Przekładane ciasteczka wycinane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasteczka są pyszne idealne do popołudniowej kawki. Smakują z dżemem jak i bez. Ciasteczka można przełożyć czym tylko chcemy.

Przekładane ciasteczka wycinane

Składniki:

Przekładane ciasteczka wycinane

 

  • 200 g miękkiego masła
  • cukier waniliowy
  • 120 g cukru
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • dżem, marmoladę, powidła czy nutellę do PRZEŁOŻENIA
  • cukier puder do POSYPANIA ciasteczek

 

Sposób przygotowania:

Przekładane ciasteczka wycinane
Masło z cukrem miksujemy na puch, aż masło zbieleje. Wymieszać z jajkiem i połową mąki a resztę wysypać na stolnicę. Na mąkę wyłożyć ciasto i zagniatać, gdy już się ładnie składniki połączą zawijamy ciasto w folię aluminiową lub woreczek i na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy na dwie części i wałkujemy na około 2-3 mm, wycinamy ciasteczka (całe i z dziurką). Pieczemy przez 12-15 minut w 180 st. Po wystygnięciu całe ciasteczka smarujemy dowolnym dżemem ( czym chcemy-co lubimy) przykryć drugim ciasteczkiem tym z dziurka i obsypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)