iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Książka Kucharska: Najpyszniejsze ciasteczka

Przekładane wafelki babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Takie wafelki to był obowiązkowy deser w rodzinnym domu mojego męża ja troszkę go zaniedbałam, ale chyba na dobre odkurzę przepis bo wafle są przepyszne.

Przekładane wafelki babci Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Przekładane wafelki babci

 

  • 1 paczka suchych dużych wafli
  • krem:
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka zwykłej wódki
  • dodatkowo;

 

  • 1 opakowanie mlecznej polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Przekładane wafelki babci
Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać wcześniej sparzone jajka i żółtko na koniec dodać mleko w proszku i kiedy już się dobrze wszystko połączy dołożyć kakao i wódkę. Przygotowanym kremem smarować kolejno wafle do wyczerpania się kremu na ostatnim waflu położyć deseczkę i wstawić do lodówki, aby całość zastygła. Gotową polewę rozpuścić i polać nią deser ( można dodatkowo posypać płatkami białej czekolady) i pokroić na porcje.
Przekładane wafelki babci
Do utartego kremu dodać kakao i wymieszać.
Przekładane wafelki babci
Przygotowanym kremem smarować kolejno wafle.
Przekładane wafelki babci
Po zastygnięęciu wafle polać rozpuszczoną polewą.

Tagi:

jajko jajka