Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3214]

Keksowe ciasteczka w andrutach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Keks w andrutach jest smaczny i efektownie wygląda

Keksowe ciasteczka w andrutach

Składniki:

Keksowe ciasteczka w andrutach

 

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2-4 wafle andrutowe,
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny,
  • 1 szklanka bakalii,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 16 dag cukru waniliowego,
  • 5 jajek,
  • 25 dag margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • marmolada

 

Sposób przygotowania:

Keksowe ciasteczka w andrutach
Margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, łyżkę wody, otartą skórkę z cytryny, bakalie i sztywno ubitą pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć do dużej przygotowanej brytfanny. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30-40 min w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto ostudzić. Andrut posmarować marmoladą, położyć na niego upieczony, zimny keks. Po wierzchu posmarować marmoladą, przyłożyć drugim andrutem, docisnąć.