marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Przekładaniec truskawkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia ciasta

Przekładaniec truskawkowy

Składniki:

Przekładaniec truskawkowy

 

  • 40 dag ciasta francuskiego
  • 15-20 dkg powideł truskawkowych
  • 40 dag truskawek lub poziomek
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich
  • 1 jajko

 

Sposób przygotowania:

Przekładaniec truskawkowy
Ciasto francuskie cienko rozwałkować i pokroić na cztery długie pasy szerokości . Pierwszy pas przy pomocy walka położyć na dnie brytfanny, a następnie posmarować go powidłami i posypać grubo posiekanymi orzechami, wiórkami kokosowymi oraz przekrojonymi na pół truskawkami. Całość przykryć następnym pasem ciasta i powtórzyć. Każdy pas ciasta należy starannie przycisnąć do poprzedniego , aby w trakcie pieczenia nie wyciekło nadzienie. Ostatni, wierzchni pas ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na średnim ogniu na złoty kolor. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, a następnie pokroić w kromki ostrożnie, by nie przesunęły się płaty ciasta. Smacznego