rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Skubaniec z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W kuchni śląskiej znanymi i popularnymi ciastami były skubańce. Nazwa pochodzi od sposobu wykonania, czyli skubania ciasta przed pieczeniem. Wersja z użyciem mrożonych owoców jest równie smaczna jak ta ze świeżymi owocami lata.

Skubaniec z wiśniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Skubaniec z wiśniami

 

  • Na tortownicę o śr. ok. 20cm

 

 

  • Piana:
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru kryształu

 

  • Ponadto:
  • 1 opakowanie wiśni mrożonych Hortex
  • cukier puder do posypania wierzchu

Sposób przygotowania:

Skubaniec z wiśniami
Wiśnie rozmrażamy w rondelku na małym ogniu. Odciskamy nadmiar soku przez siteczko i ponownie podsmażamy by reszta soku odparowała. Wszystkie składniki na kruche ciasto prócz kakao siekamy i zagniatamy. Schładzamy w zamrażarce. Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy łyżkę kakao i ponownie zagniatamy. Schładzamy ok 20 min w zamrażarce. Po odpowiednim zmrożeniu ciasta bierzemy jedną jasną część i wykładamy kawałkami spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na to wiśnie, kolejno ciemne ciasto "skubiemy" podobnie jak jasne. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie dosypujemy cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.
Skubaniec z wiśniami
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 równe części
Skubaniec z wiśniami
Do jednej części dodajemy łyżkę kakao i ponownie zgniatamy.
Skubaniec z wiśniami
Wiśnie rozmrażamy a następnie odcedzamy i smażymy doodparowania resztek soku