aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Przekładany jabłecznik z kokosem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne ciasto z jabłkami robię je często na niedzielny deser! Jabłka moje ulubione polskie owoce idealne są do ciast!

Przekładany jabłecznik z kokosem

Składniki:

Przekładany jabłecznik z kokosem

 

  • Biszkopt jasny:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek maki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Biszkopt z kisielem:
  • 5 jaj
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kisielu truskawkowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1,50 kg jabłek
  • 1 galaretka zielona
  • Cukier do smaku
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • Cukier do smaku
  • 1 masło
  • Kokos:
  • 5 białek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Przekładany jabłecznik z kokosem
Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną piane z cukrem. Dodajemy żółtka, mieszamy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy na formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut. Biszkopt z kisielem przygotowujemy tak samo jak biszkopt jasny. Masa budyniowa: Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy go i ucieramy z masłem. Kokos: Białka ubijamy z cukrem, gdy już ubite dodajemy mąkę proszek i wiórki kokosowe, bardzo delikatnie mieszamy. Pieczemy około 35 minut. Przełożenie: Biszkopt z kisielem- jabłka- biszkopt jasny- masa budyniowa- kokos