Sposób przygotowania:
Drożdżowy jabłecznik z kokosem
Ciasto: Mąkę dokładnie wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać do niej jajko, pokruszone drożdże i tłuszcz, wlać ciepłe mleko. Przykryć wszystko czystą ściereczką i odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie z wszystkich składników wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem znowu przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć dłońmi w duży prostokąt. Prażone jabłka przełożyć do miski. Dodać do nich wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Jabłka z kokosem rozłożyć na płacie ciasta. Ciasto zwinąć w ścisłą roladę i kroić w 3-4 cm grubości plastry. Plastrów nie docinać z jednej strony do końca (zostawić ok. 2 cm nie przecięty kawałek). Dużą blachę natłuścić i delikatnie ułożyć na niej roladę z jabłkami i kokosem. Co drugi plaster rolady przełożyć na drugą stronę (żeby nie przecięty do końca kawałek znalazł się w środku). Każdy plaster odwrócić w ten sposób, żeby było widać zwoje rolady. Roladę piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut (aż się ładnie zrumieni). Upieczoną roladę ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Dodać do niej mleko (3 łyżki) i podgrzewać na małym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Roztopioną czekoladę przestudzić i posmarować nią upieczone ciasto. Jak polewa na roladzie przeschnie, posmarować ją jeszcze raz.