Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Babka z malinami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, a przede wszystkim BARDZO smaczne. Idealne na lato, bez żadnych mas, które szybko mogą się popsuć - jedyny dodatek to pyszne sezonowe malinki.

Babka z malinami

Składniki:

Babka z malinami

 

  • 300 gram malin deserowych
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Babka z malinami
Białka należy ubić na sztywną pianę, a następnie dodać cukier i stopniowo po 1 żółtku - cały czas miksując. Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, na sam koniec wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną, chłodną margarynę (cały czas mieszamy). Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej formy na babkę i równomiernie je rozprowadzamy. Do ciasta wciskamy malinki. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy ją około 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Uwaga! Znika w tempie błyskawicznym :) Moja rada: Zawsze upiecz 2 foremki odrazu :)

Tagi:

jajka jajko