bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Babka czekoladowo-malinowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne babka z przepisu ze strony http://www.melangery.com/

Babka czekoladowo-malinowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babka czekoladowo-malinowa

 

  • ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170g niesolonego miękkiego masła w temperaturze pokojowej
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 duże jaja w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • czekolada mleczna do dekoracji
  • środek:
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka niesłodzonego kakao w proszku
  • 200g maliny plus dodatkowe do dekoracji
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka czekoladowo-malinowa
Rozgrzej piekarnik do 175C. Wysmaruj masłem foremkę, wysyp bułką tartą. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw suche składniki. W misce miksera ubij na krem masło i cukrem. Dodawaj jajka po jednym na raz. Dodaj wanilię. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj na przemian suche składniki i śmietanę do wymieszania się. W miseczce wymieszaj nadzienie: cukier, kawę i kakao. Na dno formy wyłóż 1/3 ciasta. Posyp 1/3 nadzienia i 1/2 malin. Przykryj kolejną 1/3 ciasta, nadzienia, resztą malin, na górę daj ostatnią porcję ciasta i wysyp resztą sypkiego nadzienia. Piec przez 50-60 minut w 175st do suchego patyczka. Pozostawić ciasto do ostygnięcia na kratce przez 30 minut, a następnie odwróć, zdejmij formę i ostudź. Wierzch polej rozpuszczoną czekoladę i udekoruj malinami, posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Babka czekoladowo-malinowa
Tort babka z czekoladą, kawą i malinami
Babka czekoladowo-malinowa
Pyszne letnie ciasto owocowe babka z malinami