Brukselka jest warzywem spokrewnionym z kapustą. Te niewielkie zielone kapustki mają charakterystyczny smak i aromat. To właśnie zapach towarzyszący gotowaniu brukselki często zniechęca do konsumpcji. Mimo wszystko warzywo to cieszy się dość dużą popularnością.

Dzieje się tak dlatego, ponieważ brukselka posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest źródłem witamin m.in. C, A, B1 i B2. Ponadto, zawiera dużo kwasu foliowego, beta-karotenu i przeciwutleniaczy, a przy tym ma mało kalorii. W naszym kraju brukselka, jest coraz częściej spożywana. Zjawia się na naszych stołach pod postacią sałatek, zapiekanek i potraw duszonych.

Z tych miniaturowych kapustek można przyrządzić danie samodzielne lub dodatek do obiadu. Bardzo smacznym dodatkiem jest smażona brukselka z masłem, obtoczona w bułce tartej. 

Delektować powinniśmy się także pyszną zapiekanką z brukselkami. Danie to doskonale sprawdza się na obiad lub kolację. Nielubiane przez dzieci brukselki, najlepiej przemycać w zupach - mają wtedy łagodniejszy smak i aromat.

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami przygotować możemy na specjalne okazje - są pyszne i zdrowe! A Wy jakie macie kulinarne pomysły na wartościowe dania z brukselką?

Zdjęcie: Fotolia
Brukselka z boczkiem

Brukselka z boczkiem

Gotowana brukselka z podsmażonym boczkiem jest idealnym dodatkiem do obiadu. Duet ten sprawdza się również w zapiekance ziemniaczanej z boczkiem. W przypadku obu dań możemy użyć zarówno boczku wędzonego, jak i boczku surowego. Gdy szukamy nowego pomysłu na wytrawną tartę, wykorzystajmy połączenie brukselki, boczku, szpinaku i cebuli. Z drugiej strony, gdy nie mamy czasu na przygotowanie takiego dania, zróbmy po prostu pyszną sałatkę z boczkiem i brukselką.

Zupa z brukselki

Zupa z brukselki

Bardzo popularną zupą brukselkową jest krem z brukselki. Przed gotowaniem brukselkę należy umyć, usunąć zwiędłe listki i twarde końcówki. Dodatkiem do zupy kremowej mogą być ziemniaki, cebulka i marchewka. Jeśli nie jesteśmy zwolennikami gładkich konsystencji, zróbmy tradycyjną zupę warzywną z brukselką. Możemy pokusić się o wcześniejsze ugotowanie brukselki na parze, wówczas zachowa ona więcej wartości odżywczych. Dietetyczną zupę z brukselki oraz brukselkę do obiadu powinny jeść osoby odchudzające się, ponieważ kapusta ta ma tylko 30 kcal na 100g.

Makaron z brukselką

Makaron z brukselką

Do prostego dania, jakim jest makaron z warzywami warto dodać brukselkę. Plusem takiej potrawy jest szybki czas przygotowania. Brukselkę podsmażamy na maśle z cebulką, dodajemy marchewkę, pomidorki i łączymy z ugotowanym makaronem. Makaron z warzywami oraz np. z dodatkiem boczku lub kurczaka i warstwą sera możemy także zapiec w piekarniku. Zapiekanka z makaronem i warzywami jest bardzo smaczna i sycąca. Jako oryginalny składnik do takiego dania sprawdzi się makaron chiński.

Zapiekanka z brukselką

Zapiekanka z brukselką

Brukselka to dobry dodatek do wszelkiego typu zapiekanek. Z jej udziałem można przygotować smaczną zapiekankę ziemniaczaną z warzywami, zapiekankę makaronową, a nawet zapiekankę z ryżem. Możemy być pewni, że zapiekana brukselka będzie dobrze korespondowała smakowo z kurczakiem oraz mięsem mielonym. Zapiekanka z warzyw to dobra i sycąca propozycja obiadowa.

Sałatka z brukselką

Sałatka z brukselką

Brukselka to świetny składnik różnorodnych sałatek, które możemy podać na śniadanie, lunch lub kolację. Brukselka bardzo dobrze smakuje w towarzystwie kasz. Gdy chcemy przygotować wykwintną przekąskę, zdecydujmy się na sałatkę z pęczakiem, brukselką, dynią i granatem. Dietetyczną sałatkę na szybko zrobimy zaś z brukselki, jajek i cebuli. Warto także spróbować sałatki z komosą ryżową, pieczoną brukselką oraz migdałami. Możemy być pewni, że brukselka nada nowego smaku sałatce z tofu, sałatce z kaparami lub sałatce z łososiem. Sałatki z brukselką to dobry wybór dla dzieci oraz dla osób odchudzających się.

Brukselka z bułką tartą

Brukselka z bułką tartą

Brukselka z bułką tartą stanowi bardzo dobry dodatek do różnorodnych dań. Można ją podać do tradycyjnego schabowego lub do pieczeni. Gdy chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, do takiej brukselki dodajmy czosnek. Gotowana brukselka podsmażona na maśle i podlana bułką tartą to jeden z najsmaczniejszych przepisów na to warzywo. Niestety brukselka w bułce tartej zawiera o wiele więcej kalorii (około 129 kcal na 100g). Trzeba pamiętać o tym, że już sama bułka tarta jest bardzo kaloryczna, a dodatkowo pochłania tłuszcz.

Polecane przepisy do kategorii Brukselka