zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 725]

A'la bigos z brukselki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo lubimy brukselkę, postanowiłam zrobić z niej bigos , wyszło przepysznie . Danie gotuję jakieś 15 -20 minut , na wolnym ogniu, brukselka powinna być al ’dente.

A'la bigos z brukselki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

A'la bigos z brukselki

 

 

  • 50 dag brukselki
  • Kawałek pory ( 10 cm)
  • Średnia marchewka
  • 3 łyżki oleju + 2 do kiełbasy
  • Pół łyżeczki cukru
  • Łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • pół łyżeczki mieszanki z pieprzem syczuańskimi
  • (skład: pieprz syczuański ,oregano,
  • majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek
  • i cebula granulowana, sól)

 

  • pół łyżeczki mieszanki z estragonem
  • w składzie :sól, cebula smażona, gorczyca mielona,
  • pomidory w proszku,
  • estragon, pieprz ,papryka, natka pietruszki, czosnek granulowany,
  • liście laurowe mielone, goździki)

 

  • opcjonalnie łyżeczka sosu sojowego grzybowego
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól morska do smaku

 

Sposób przygotowania:

A'la bigos z brukselki
Brukselki i marchewkę , obieram i myję . Marchew kroję w kosteczkę , brukselkę na połówki, jeśli są większe na ćwiartki. Por kroję w plasterki. W rondlu rozpuszczam olej , przekładam warzywa, dodaję cukier i chwilkę duszę , dodaję przyprawy .

Do lekko podduszonych wlewam 2 szklanki wrzątku i dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuję jakieś 15 -20 minut , na wolnym ogniu, brukselka powinna być al ’dente. Na koniec dodaję przesmażoną kiełbaskę i mieszam . Najlepiej smakuje odgrzewany, tylko trzeba schować, bo zjedzą od razu:)
A'la bigos z brukselki
W rondlu rozpuszczam olej , przekładam warzywa, dodaję cukier
A'la bigos z brukselki
przekładam warzywa, dodaję cukier i chwilkę duszę , dodaję przyprawy
A'la bigos z brukselki
Do lekko podduszonych wlewam 2 szklanki wrzątku i dodaję koncentrat pomidorowy.
A'la bigos z brukselki
Na koniec dodaję przesmażoną kiełbaskę, mieszam i gotowe