2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Brukselkowe niebo -zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zapiekanka z warzywem którego nie doceniamy a szkoda bo jest nie tylko wartościowe,ale również wybornie smakuje,ja wyczarowałam tę prostą zapiekankę z dodatkiem boczku i ziemniaków.

Brukselkowe niebo -zapiekanka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Brukselkowe niebo -zapiekanka

 

 

Sposób przygotowania:

Brukselkowe niebo -zapiekanka
Ziemniaki obrać ugotować w osolonym wodzie na pół miękko,odcedzić i wystudzić pokroić nożem na niezbyt cienkie plasterkiBoczek pokroić na paseczki,cebulę obrać posiekać w kosteczkę. Wrzucić boczek z cebulą na patelnię i przesmażyć,na lekko rumiany kolor. Mrożoną brukselkę zalać wrzątkiem i blanszować 3-4 minuty po czym odcedzić na sicie.Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła ułożyć pokrojone ziemniaki tak aby nachodziły na siebie,posypać przyprawą do ziemniaków na to wyłożyć przesmażony boczek z cebulką i na wierzchu rozłożyć blanszowaną brukselkę.Przygotować sos: W rondlu rozpuścić masło,wsypać mąkę i podsmażać około 1 minuty cały czas mieszając ,następnie wlać mleko i energicznie mieszać żeby nie powstały grudki,dolać bulion doprawić do smaku sola pieprzem oraz czubricą gotować do momentu cały czas mieszając aż zacznie lekko gęstnieć. Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę posypać startym serem żółtym,wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175* Smacznego życzę;)
Brukselkowe niebo -zapiekanka
boczek z cebulką przesmażamy na rumiano..
Brukselkowe niebo -zapiekanka
z podanych składników robimy sos do zapiekanki
Brukselkowe niebo -zapiekanka
układamy wszystkie warzywa w formie wysmarowanej tłuszczem
Brukselkowe niebo -zapiekanka
zalewamy wszystko sosem pieczemy w piekarniku