Sposób przygotowania:
Brukselkowe niebo -zapiekanka
Ziemniaki obrać ugotować w osolonym wodzie na pół miękko,odcedzić i wystudzić pokroić nożem na niezbyt cienkie plasterkiBoczek pokroić na paseczki,cebulę obrać posiekać w kosteczkę. Wrzucić boczek z cebulą na patelnię i przesmażyć,na lekko rumiany kolor. Mrożoną brukselkę zalać wrzątkiem i blanszować 3-4 minuty po czym odcedzić na sicie.Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła ułożyć pokrojone ziemniaki tak aby nachodziły na siebie,posypać przyprawą do ziemniaków na to wyłożyć przesmażony boczek z cebulką i na wierzchu rozłożyć blanszowaną brukselkę.Przygotować sos: W rondlu rozpuścić masło,wsypać mąkę i podsmażać około 1 minuty cały czas mieszając ,następnie wlać mleko i energicznie mieszać żeby nie powstały grudki,dolać bulion doprawić do smaku sola pieprzem oraz czubricą gotować do momentu cały czas mieszając aż zacznie lekko gęstnieć. Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę posypać startym serem żółtym,wstawić do piekarnika i piec około 25 minut w temp 175* Smacznego życzę;)