Sposób przygotowania:
Tarta z brukselką
CIASTO: Mąkę przekładamy do miski. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy. Wycinamy z niego koło i wykładamy nim formę na tarte. Pozostałe po wycięciu koła ciasto pozostawiamy. Będzie ono potrzebne do wykonania kraty na wierzchu tarty NADZIENIE: Brukselkę gotujemy na pół miękko w lekko osolonej wodzie. Gotową odcedzamy i delikatnie studzimy. Następnie układamy ją na wyłożonym kruchym cieście. Całość zalewamy spoiwem. Na wierzchu wykonujemy kratę z pozostałego ciasta. Tartę pieczemy około 40 minut w 180˚C. SPOIWO: Do garnka przekładamy jajko, ser, śmietankę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość miksujemy i doprawiamy do smaku. Spoiwem zalewamy brukselkę.
Mniam1