Sałatka z kaszy gryczanej

Sałatka z kaszy gryczanej

Dobrym sposobem na zdrową sałatkę jest przygotowanie jej z kaszy gryczanej. Jest ona (obok jaglanej) uważana za najzdrowszą pośród wszystkich kasz. Posiada właściwości odkwaszające organizm oraz zawiera dużo błonnika pokarmowego. Kasza gryczana występuje w dwóch wersjach: prażonej i białej – czyli nie palonej. Ta druga jest bardzo delikatna w smaku, bez charakterystycznej mocno orzechowej nuty. Kasza gryczana wyjątkowo dobrze współgra w sałatkach z grzybami i pieczarkami oraz marynatami i kiszonkami. Jej charakterystyczny smak doskonale komponuje się również ze wszystkimi rodzajami sera, warzywami oraz delikatnym mięsem.

Kasza jaglana ze szpinakiem

Kasza jaglana ze szpinakiem

Szpinak zawiera witaminę C, beta-karoten oraz magnez. Dobrze doprawiony jest cenionym składnikiem naleśników, tart, zapiekanek, sałatek, zup. Do przygotowania większości przepisów można wykorzystywać zamiennie świeże liście szpinaku bądź warzywo mrożone, np. w postaci brykietów. Kaszę jaglaną ze szpinakiem przyprawia się zmiażdżonymi ząbkami czosnku podsmażonymi z posiekaną cebulą oraz odrobiną śmietany lub białego wina. Danie dobrze łączy się również z gałką muszkatołową, solą morską, pieprzem.

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej to idealny zamiennik dla tłustych i kalorycznych placków ziemniaczanych. Do ich przygotowania potrzeba: jajek, mąki, pieprzu, soli, cebuli i oleju do smażenia. Można je także dodać do burgerów i tym samym zaserwować wegetariańską wersję fast foodu. Placuszki te idealnie komponują się z cukinią, cebulą, czosnkiem, a także z grzybami i mięsami gulaszowymi.