Sposób przygotowania:
Zapiekanka kasza gryczana z warzywami i mozzarellą
Cukinię i paprykę myjemy i osuszamy z wody. Paprykę kroimy w dużą kostkę, a cukinię kroimy wzdłuż i na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy około 5 minut. Pod koniec smażenia wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Przesmażone warzywa mieszamy z kaszą i przekładamy do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, lekko ugniatamy.
Posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.
Warzywa przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy około 5 minut. Pod koniec smażenia wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Przesmażone warzywa mieszamy z kaszą i przekładamy do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, lekko ugniatamy.
Posypujemy mozzarellą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 5 minut bez przykrycia.