Sposób przygotowania:
Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Bób wrzucamy na dobrze osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty (nie dłużej, aby pozostał pięknie zielony i lekko chrupiący). Odcedzamy na durszlaku. Studzimy i obieramy z łupinek.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 2-3 łyżkach oleju spod suszonych pomidorów. Dodajemy posiekany drobno czosnek i krótko przesmażamy (nie można długo, bo zgorzknieje).
Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i rozdrobnione suszone pomidory, chwilę razem smażymy, po czym dodajemy pokrojone (w pół plasterki) pieczarki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dorzucamy ugotowany i obrany bób, mieszamy.
Na sam koniec wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i zalewamy śmietaną. Zdejmujemy z gazu i możemy podawać.
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na 2-3 łyżkach oleju spod suszonych pomidorów. Dodajemy posiekany drobno czosnek i krótko przesmażamy (nie można długo, bo zgorzknieje).
Wrzucamy pokrojoną w kosteczkę paprykę i rozdrobnione suszone pomidory, chwilę razem smażymy, po czym dodajemy pokrojone (w pół plasterki) pieczarki, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dorzucamy ugotowany i obrany bób, mieszamy.
Na sam koniec wsypujemy ugotowaną kaszę gryczaną i zalewamy śmietaną. Zdejmujemy z gazu i możemy podawać.